Zum Hauptinhalt springen

A budapesti Fazekas Ella lett a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi döntőjének idei győztese

Ungarisch

Retorikai képességeiről végül Fazekas Ella, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium diákja győzte meg leginkább a zsűrit. Ő és a második helyezett Jakubovics Gergely, a budapesti Karinthy Gimnázium tanulója képviselik Magyarországot a XIII. nemzetközi döntőben 2019. október 10-én Budapesten.

weiterlesen

A soproni Balázs Fanni lett a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi döntőjének idei győztese

Ungarisch

A németül legjobban vitázó négy magyar fiatal a mai országos döntőben heves vitát folytatott a következő kérdésről: „Támogassa-e az állam a diplomás hiányszakmák oktatását Magyarországon?”

weiterlesen

Magyar tanulók vitáznak az egyetlen német nyelvű közép-kelet-európai vitavetélkedőn

Ungarisch

Szeretettel meghívjuk a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi döntőjére. Magyar tanulók vitáznak német nyelven a következő kérdésről: „Támogassa-e az állam a diplomás hiányszakmák oktatását Magyarországon?”. A résztvevők a magyarországi győzelemért szállnak vitába egymással az egyetlen német nyelvű közép-kelet-európai vitavetélkedőn.

weiterlesen

Franciska és Dóra képviseli Magyarországot a Vitázik a világ ifjúsága XI. nemzetközi döntőhetében

Ungarisch

Aktuális politikai témákba bepillantást nyerni, izgalmakat átélni, nagy közönség előtt beszélni és mindezt idegen nyelven. Budai Franciska és Dömötör-Nagy Dóra a Vitázik a világ ifjúsága magyarországi győztesei már nagyon várják az izgalmas nemzetközi vitahetet, melyen Tallinnban tíz közép- és kelet-európai ország legjobb német nyelvű vitázói vesznek részt.

weiterlesen

Magyarországi döntője 2018

Magyar elődöntő 2018

Magyar képesítés 2018

Vitatréning Magyarország 2018


A demokráciában olyan polgárokra van szükség, akik kritikus kérdéseket tesznek fel, elmondják véleményüket, de oda is figyelnek egymásra, és véleményüket fair és tárgyilagos módon ütköztetik. Ezeket az alapkompetenciákat fejleszti a Vitázik a világ ifjúsága projekt, amely az egyetlen német nyelvű, nemzetközi vitavetélkedő közép-és kelet-európai tanulók részére.

 

A projektről
A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő azt kívánja elősegíteni, hogy a közép- és kelet-európai fiatalok képesek legyenek nézeteiket német nyelven kifejteni és álláspontjaikat meggyőzően képviselni. A projekt erősíti a vitakultúrát, mint a demokrácia eszközét, és támogatja az európai többnyelvűséget.
A vetélkedő tárgya a német nyelven folytatott vitázás különböző témákban - iskolai élet, emberi és alapjogok, történelem (mindenekelőtt a történelmi igazságtalanságok tapasztalatainak feldolgozása) és Európa.
 
Tréning és vetélkedő
Többhónapos iskolai vitaoktatással kezdődik a vetélkedő, ezalatt a tanulók egy meghatározott tanterv szerint készülnek fel a vitákra, és tartalmilag releváns témákban cserélnek véleményt. A tanórai felkészítést követi az iskolai vetélkedő, majd az iskolahálózati és országos kvalifikációs fordulók illetve az elődöntő és a döntő. Minden országból az első és második helyezett vitázó jut be a nemzetközi döntőbe, amelyet minden évben ősszel rendeznek meg az egyik projektországban. 
 
Tanulóknak
Magyarországon kívül Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Fehéroroszországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában több mint 180 iskola mintegy 3000 tanulója vesz részt a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőn. A vetélkedőre jelentkezhetnek 10. vagy felsőbb osztályos tanulók és tanáraik.  
 
A projekt partnerei
A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője – a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. A fenti projektpartnereken kívül helyi támogatók is segítik a projekt megvalósítását Magyarországon: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Hanns-Seidel Alapítvány, Konrad-Adenauer-Stiftung és E.ON Hungária Zrt.


Itt megtalálhat minden fontos tudnivalót a középiskolai tanulók részére meghirdetett Vitázik a világ ifjúsága projektről, amely az egyetlen német nyelvű vitavetélkedő Közép- és Kelet-Európában.

Gazdag képanyagot és aktuális sajtószövegeket a sajtóoldalunkról tölthet le: www.jugend-debattiert.eu/presse.


Vitázik a világ ifjúsága magyarországi vetélkedő kapcsolattartója:

Tünde Salakta
magyarországi projektkoordinátor Vitázik a világ ifjúsága
tel.: +36 30 912 2146
Tunde.Salakta@goethe.de

Frank Cöster
magyarországi projektkoordinátor Zentralstelle für das Auslandsschulwesen Ungarn
tel.: +36 20 378 8049
coester.eger@gmail.com