Zum Hauptinhalt springen

Михаил Крумов от 91-во училище „Проф. Константин Гълъбов“ в София е първият победител на финала на Международни младежки дебати 2019 в Българ

Bulgarisch

Най-накрая Михаил Крумов от 91-во училище успя да убеди журито със своите реторични способности и заедно с победителката на второ място Александра Иванова от Немско училище София ще представи България на Международния финал в Будапеща на 10 октомври.

weiterlesen

Давид от Стара Загора е първият победител на финала на Международни младежки дебати в България

Bulgarisch

Четиримата най-добри участници в дебатите на немски език в България проведоха днес на финалното състезание интензивен дебат по въпроса „Трябва ли екстремистките партии в България да бъдат забранени от закона?“.

weiterlesen

Единственото състезание за дебати на немски език за ученици от Централна и Източна Европа за първи път и в България

Bulgarisch

Най-сърдечно Ви каним на финалa на първото състезание за Международни младежки дебати в България. По време на 24-минутния финален дебат четиримата най-добри немскоговорящи ученика на България ще дебатират по въпроса: „Трябва ли екстремистките партии в България да бъдат забранени от закона?“ и ще се съревновават за победата на национално ниво.

weiterlesen

Полуфинал в България 2018

Финал в България 2018

Основно обучение за учители 2018


Демократичните държави се нуждаят от граждани, които поставят критични въпроси, изразяват своето мнение, но и умеят да изслушват другите и да се отнасят към техните възгледи справедливо и безпристрастно. Международни младежки дебати тренира тези основни умения като единственото международно състезание за дебати на немски език за ученици в Централна и Източна Европа.

 

Идеята
Международни младежки дебати дава своя принос в това младите хора от Централна и Източна Европа да се научат да изразяват своето мнение и становища компетентно и убедително на немски като чужд език. Проектът подпомага дебатирането като средство за демократичен диалог и насърчава активното многоезичие в Европа. Предмет на състезанието е дебатирането на немски език по теми от областта на училищното ежедневие, гражданските и човешки права, история и Европа.

Обучение и състезание
В началото на учениците предстои период от няколко месеца, в който те се подготвят за дебатирането по определена учебна програма и се занимават със съдържанието на важни теми. Следва фазата на състезанията, която започва с училищен и регионален кръг и води до полуфинал и финал. Класиралите се на първо и второ място от всяка страна достигат Международния финал, който се провежда всяка година през есента в една от участващите страни.

За учениците
Понастоящем около 3.000 ученика от над 180 училища в Беларус, България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Русия, Словения, Словакия, Чехия, Украйна и Унгария участват в Международни младежки дебати.

Партньори и спомоществователи
Международни младежки дебати е проект на Гьоте-институт, фондацията „Спомен, отговорност и бъдеще", Общополезната фондация Херти и Централата за училищно дело в чужбина. Oсвен това Международни младежки дебати се подпомага от спомоществователи в съответната страна.


Тук ще намерите всичко важно за проекта Международни младежки дебати, единственото международно състезание за дебати на немски език за ученици в Централна и Източна Европа.

На нашата страница www.jugend-debattiert.eu/Presse може да свалите богат снимков материал и актуална информация.


Контакт Координатор на проекта Международни младежки дебати за България:

Габриела Радойнов
Координатор България, Гьоте-институт София
Gabriela.Radojnov@goethe.de

Йорг Каснер
Координатор България, Централа за училищно дело в чужбина София
sofia@auslandsschulwesen.de